شناخت عادات غلط مطالعه و آفات مطالعه و رفع آن
شکل گیری عادت های بد هرگز دشوار نیست، اما زندگی کردن با عادت های غلط دشواره. شکل دادن به عادت های خوب دشواره، اما در عوض، زندگی کردن با عادت های خوب، آسونه. ایجاد نظم و ترتیب شخصی دشواره، رسیدن به تسلط و کنترل شخصی دشواره، اما وقتی این عادت ها رو در خودتون ایجاد کردین، براتون شکل خودکار و اتوماتیک پیدا میکنن.
شاید از اون دسته باشی که میگی چرا خوب درسامو نمیفهمم، یا بگی چرا انقدر توی مطالعه کردن کند پیشین میرم، یا اینکه بگی چرا انقدر میخونم یاد نمیگیرم یا … وقتیکه برگردیم به مطالعتون و بررسیش کنیم میبینیم ایراد کار به جایی هست و گرنه شما که موردی ندارین، یکی از اون مواردی که جلوی درست خوندنتون رو میگیره وجود عادات غلط مطالعاتی بسیار زیادیه که شاید بعضی وقتا حتی ندونین که اون جور خوندن غلطه ولی اگر بخواین اونارو درست کنین یهو میبینین معجزه میشه، البته شاید ترک کردن به عادت غلط مطالعه خیلی سخت باشه ولی وقتی کنار گذاشته میشه تازه دریچه های جدید پیش روتون باز میشه. حالا اول بگیم این عادتای غلط چیا میتونه باشه.
به سری عادات غلط:
- بیش از حد خوندن: بعضی وقتا به سری از دانش آموزا از فرط زیاد خوندن 17 یا 18 ساعت درس افسردگی میگیرن، آخه دختر خوب پسر خوب کی روزی 18 درس میخونه آخه، دائم توی اتاق بودن و درس خوندن یعنی چی؟ به انسان توی زندگیش نیاز به همه چی داره، موارد جانبی زندگی در هر دوره که کاری برامون مهمتر میشه باید وجود داشته باشد، تفریحم نیازه، کلا باید با کاری که داریم انجام میدیم زندگی کنیم، نه فقط کار، روی برنامه ریزی و اصولی درس بخونینموفق میشین، مطمئن باشین رتبه ها دروغ نمیگن که 8 تا12 ساعت در روزدرس میخوندن.
- طوطی وار خوندن: دانش آموز داشتم که مثل طوطی تمام قسمتهای کتابو حفظ بود و تکرار میکرد ولی توی کنکور شد هفتاد هزار، هر چی هم بهش گفتیم خانوم این وضعیت رو ترک کن و بزار کنار نکرد، سعی کنید حتما مفهوم تمامی مطلالبی رو که میخونین رو متوجه بشین و به صورت عمقی مطالعه کنید نه صرفا حفظ کردن.
- در کنار تلویزیون و رادیو و … جز در موارد دیدن فیلم های آموزشی درس نخونین، وقتی فقط از یک حستون دارین استفاده میکنین قطعا بازدهی شما بالاتر میره تا اینکه چند تا حس رو درگیر کنین که در بخش تمرکز در این باره توضیح دادیم.
- بیش از حد تحرک نداشته باشین: این به عادت بده که وقت درس خوندن هی پاهاتون رو تکون بدین هی سرتون رو تکون بدین، سرتون رو ریتم دار جلو عقب ببرین و سایر تحرکایی که خودتون میدونین، نکنین خوب نیست، ترکش کنین،سخت نیست.
- کتابهای درسیتون رو از ساده به مشکل نخونین: خیلی از دانش آموزا وقتی بیدار میشن و شروع میکنن به درس خوندن از مباحث ساده شروع میکنن و میرن به سمت درسای مشکل، اونوقت وقتی خسته میشن اون درس مشکل رو هم نمیتونن بخونن، یا وقتی دانش آموزا از مدرسه میان و خستهان و شروع به درس خوندن میکنن اول راحت ها رو میخونن و بیشتر خسته میشن و قطعا درس مشکله رو دیگه نمیخونن که باید روال رو عوض کنین، حتما عوض کنین
- وسواس در مطالعه: بعضی از شما دانش آموزای من خیلی توی خوندنتون وسواس دارین، رویه بخشی کلید میشین و هی فکری کنین یادش نگرفتین و کل اون ساعت درس خوندنتون رو میزارین واسه همون پاراگراف، یادگیری به روند تدریجیه و همون لحظه قرار نیست یادش بگیرین، پس وسواس رو بزارین کنار و اینجور مواقع به لحظه چشمتون رو ببندین و بگین ولش کن ادامه میدم و بعد دوباره برمیگردین روی اون قسمت، بعضی وقتا مغز روی به سری موارد هنگ می کنه و هرچی بخونین نمیفهمین پس گیر ندین و ادامه بدین.
- منفعل مطالعه کردن: یعنی بچههایی که برای درس خوندن زیاد فعال نیستن و فقط به متون کتابها و نهایتا به جزوه اکتفا میکنن و حداقل دانش آموزایی که من داشتم دانش آموزای فوق العاده فعالی بودن و نه تنها کتاب درسیشون رو شخم زدن بلکه منابعی رو که گرفتن با دقت دیدن و جزوه تکمیل نویسی رتبههای برتر رو تحلیل کردن و … خلاصه بگم این که فعالانه درس خوندن و همش پر انرژی بودن و نزاشتن به ذره هم انرژی منفی توی درس خوندشون وارد بشه.
- بیتوجه بودن به پیش نیازها و هم نیازها: دوبار نگیم، توی قسمت پیشتاز و همنیازها به طور مفصل توضیح دادیم.
- بیموقع درس خوندن: بعضی وقتا آمادگی برای خوندن درسی رو ندارین ولی به زور میخواین بخوننیش که درست نیست، در رابطه با انتخاب بهترین ساعت برای مطالعه دروس مختلف توی همین کتاب بحث کردیم.
- راه رفتن با کتاب و درس خواندن: راه رفتن و حرکت مداوم باعث خستگی میشه و این خستگی زودرس باعث میشه که بقیه درساتون رو نرسین بخونین، این کار باعث کاهش زمان و عدم تمرکز حواس میشه، علاوه بر این راه رفتن و حرکتهای مداوم چون فاصله کتاب با چشم ثابت نیست باعث تغییر مداوم عدسی چشم میشه و هم به چشم آسیب میرسونه هم به درس خوندنشون و باعث خستگی زیاد میشه، وقتیکه راه میرین درس میخونین به مسیر مستقیم و صاف رو که نمیرید، بلکه دور میزنین میچرخین حواستون میره رو راه رفتن و تمرکزتون رو کاهش میده.
- بلند خوندن: وقتیکه بلند درس میخونین به عمل مثل بینایی که خیلی سریعه رو با به عمل مثل حرف زدن ترکیب میکنین و این دو تا با هم تطابق ندارن و سرعت مطالعتون رو کاهش میده، توی خوندن توسط چشم سرعتتون سه تا چهار برابر بلند خوندنه و این رو در نظر بگیرین که وقتی بلند میخونین یک کلمه رو میبینین و بعد تبدیل به گفتارش میکنین و بعد یادش میگیرین ولی در خوندن کلمه رو میبینین و یاد میگیرین و سرعتتون بالا میره، شاید این عادت غلط از اول ابتدایی درونتون باقی مونده، شاید اون موقع لازم بود، اما الان نه تنها لازم نیست مضر هم هست. بلند درس نخون، شاید با رفتن به کتابخانونه که نمیشه بلند درس خوند بتونین این عادت غلط رو ترک کنین، شاید اولش سخت باشه ولی عادت میکنین.
- دوباره خوندن: خیلی از شماها شاید توی به خط چندبار برگردین و چند کلمه رو از اول بخونین یا برین خط بعد و دوباره برگردین خط قبلی، شاید بشه یکم ربطش داد به وسواس ولی خیلی وقتا فکر میکنین اینجوری بهتر یاد میگیرین و گاهی هم چون روش مطالعه رو بلد نیستین این اتفاق میفته این به دلیل اینه که عمیق و مفهومی نمیخونین و صرفا فکر میکنین که بخونین و حفظ کنین، سعی کنین برا ترک کردنش به کاغذ سفید داشته باشین و چشمتون رو تنبیه کنین و بزارین روی خطهایی که مطالعه کردین و دونه دونه بیاین پایین که چشمتون نتونه برگرده.
- کندخوانی و تندخوانی
خیلی از موارد دیگه هم وجود داره مثل لب خوانی، دوباره خوانی، ذهن خوانی، کلمه خوانی و … که در طی مشاوره مفصل تر صحبت خواهیم کرد چون ترجیح میدم تک تک عادات بد و غلط مطالعاتی هر کدام از شما رو با صحبتهایی که با هم داریم پیدایش کنیم و رفع کنیم.
شاید به مدت طول بکشه که عادتهای غلط رو ترک کنین ولی بعدش خیالتون راحته که دارین درست درس میخونین و به قدم نزدیکترین به رتبه بدتر شدن در کنکور.
گروه آموزشی دانو – دنیای آموزش نوین
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.